неділю, 5 квітня 2020 р.

ДЕКРЕТ
Турбуючись про здоров’я вірних в умовах розповсюдження пандеміїпосилаючись на рекомендації видані Конгрегацією Східних Церков від 25 березня 2020 року та постанови Кабінету Міністрів України (211 від 11 березня 2020 року та №255 від 02 квітня 2020 рокувизначаю наступні способи провадження Богослужінь у Стрийській єпархії УГКЦ від 06 квітня 2020 року до часу закінчення карантину.
ІЗагальні Норми
1. Божественна Літургія у неділі, свята та на приватні прохання вірнихХресна дорогаМолебніСорокоусти чи будьякі інші Богослужіння у відбуваються тільки у парафіяльних храмах за участю священикадяка (теж одного – двох співцівучасть хору є заборонена), прислуги і без фізичної присутності інших людей (при закритих дверях храму). Усі присутні у храмі повинні бути особами повнолітнімиДуже заохочую щобде це дозволяють можливостідля парафіян транслювалися онлайн Богослужінняякі відбуваються у парафіяльному храміабо принаймні мати озвучення простору довкола храму.
2. Лише парафіяльні храми впродовж всього терміну карантину мають бути в означений час відкриті для приватної молитви вірнихдотримуючись усіх санітарних нормякі визначені Міністерством Охорони Здоров’я України.
3. Особиякі з будьяких причин присутні в храмі (не більше як 10-ть осіб одночасно), а також біля храму в часі Богослуженьповинні зберігати відстань один від одного не менше 1,5 мта бути одягнуті в захисні маски.
4. Особамякі мають симптоми захворювання та всімхто з ними якось контактуваввідвідувати Богослужіння заради безпеки інших заборонено.
5. Прислуга у храмах при виконанні свого служіння повинна використовувати захисні маски та рукавиці.
6. В храмах повинна регулярно проводитися дезинфекціяособливо кожного разуколи їх відвідала більша кількість людей.
7. При співслужінні Божественної Літургії тільки головний служитель причащається з чаші Крові ХристовоїСпівслужителі причащаються Тіла і Крові Христової одночасно через замочення Тіла ХристовогоТому настоятелюякий приготовляє Проскомидіюслід вирізати видовжені частиці для отцівякі будуть співслужити.
8. Під час Причастя вірних інфекція може передаватися через ложечку, тому під час епідемії ложечку після причастя кожного вірного слід опускати в посудину з оцетом або дизинфікуючим спиртовим розчином.
9Похорон відбувається в один день на подвір’ї храму(відкритому просторі) за присутності не більше як десять осібВ часі похорону труна має бути закритою а священик і всі присутні повинні мати захисні маски і рукавиці.
10Вірні мають сповнити обов’язок великодньої сповіді протягом двох місяців після закінчення карантинуПоручаю парохам/адміністраторам в даному часі створити можливості для сповіді вірнихСповідь в часі карантину може відбуватися лише у небезпеці смертіабо індивідуальноза попередньою домовленістю з священикомСвященик у таких випадках повинен подбати про належну безпеку для себе і каянника.
11Якщо це є можливимто уділення в храмі Таїнства Хрещення і Миропомазання слід перенести на часколи закінчиться карантин. При конечні потребі ці Таїнства дозволено уділяти у приватних домахза умови виключення небезпеки зараження короновірусом.
12Хворим на коронавірус Таїнства уділяються лише в небезпеці смертів погодженні з медперсоналом лікарні та дотримуючись усіх санітарних нормякі визначені Міністерством Охорони Здоров’я України. У конкретних крайніх ситуаціях скористати з диспензвиданими Апостольською Столицеюможна лише з особистого дозволу Єпархіального Єпископа.
13. Єпархіальна курія в часі карантину є закрита для відвідувачівУсі термінові справи вирішуються телефонічно або через електронну пошту.
ІІСпосіб служіння у храмах на Квітну НеділюСтрастний Тиждень та Великодні свята 
14Парохи/адміністратори повинні заохочувати вірних єднатися з ними у молитві через онлайн трансляції з парафіяльних храмівабо брати участь у онлайн трансляціяхякі організовують інші структури УГКЦ.
15До Квітної Неділі парохи/адміністратори повинні донести до відома парафіянщо чин освячення галузок для вірних буде наступнийв Квітну Неділю вірні беруть участь у онлайн трансляції Божественної Літургіїі після прочитання священиком молитви на освячення галузокхтось із родини приготовані галузки сам окроплює свяченою водою. Як винятокпри строгому збереженні санітарних приписів і вище зазначених нормсвященик наперед приготовані галузки освячує в неділю на Утренніі виставляє біля храмузвідки вірні можуть їх забрати додому.
16У Страсний Четвер не буде чину умивання ніг у Катедральному храмі.
17. У Страсний Тиждень в парафіях потрібно звершувати усі богослужіння приписані літургійними книгами при закритих дверях храму і без присутності інших людей (sine populo).
18. Процесії навколо храму у Страсну П’ятницю та перед Пасхальною Утренею в часі карантину є забороненіЩодо винесення плащаниціто без обходу її слід встановити наприготованому Божому ГробіНа Пасхальній Утрені приписаний звичай відкривання вхідних дверей храму дозволяю замінити на відкривання Царських дверей.
19Дозволяється на місцях визначити часколи храм буде відкритий для вірних протягом Страстної П’ятниці та Суботидля почитання плащаниціПовинен бути призначений відповідальнийякий буде впускати вірних до храмуДозволено в храмі можуть одночасно перебувати стількомособамскільком буде забезпечена відстань один від одного не менше 1,5 мале не більше як 10-ть осіб одночасноВ храм необхідно заходити у захисній масціОбов’язком пароха/адміністратора є виключити можливість безпосереднього доступу осіб до плащаниці та пояснити вірнимщо заборонене почитання Плащаниці поцілункомнатомість почитання слід виражати поклоном.
20Напередодні Неділі Пасхи і на сам Великденьз огляду на можливе велике скупчення людейзабороняється освячувати пасхальні кошики у храмах чи біля храмівОсвячення пасхальних страв відбувається у наступний спосібвірні беруть участь у онлайн трансляції Божественної Літургіїі після прочитання священиком молитов на освячення стравхтось із родини приготовані страви сам окроплює свяченою водою.
ІІІКінцеві норми
21При виникненні неясностей щодо конкретних норм цього Декретузвертатися до Єпархіального Єпископаякому належить право автентично тлумачити видані ним Декретиабо за роз’ясненням до компетентних у цьому осібЄпископапомічникаПротосинкела та Канцлера Єпархіальної курії.
22З огляду на можливі зміни ситуаціїдані норми можуть бути зміненітому прошу душпастирів слідкувати за офіційною інтернет сторінкою Стрийської єпархії.
вл. Тарас Сеньків, О.М.
Єпархіальний єпископ

Немає коментарів:

Дописати коментар